För att jag ska lära känna mig själv bättre

 
 
Rose: what makes you feel beautiful? 
 
Oj, jag vet inte... för mig handlar väldigt mycket om välmående. Jag känner mig vacker när min kropp mår bra, när jag tar hand om den. Äter ordentligt, rör på mig, sköter om hud och mitt hår. När min kropp mår bra känner jag mig vacker, och det är likadant med andra personer. Jag tycker personer med friska, starka kroppar (oberoende av fettmängden, den syns när en kropp är frisk och kry vare sig människan är smal eller rund) är vackra enligt mig. Och det absolut viktigaste är ju personligheten. Det låter så klyshigt men det är verkligen så. Jag tycker varma, omtänksamma och lugna personer är vackra, jag tycker det är vackert att stå upp för sig själv utan att köra över andra eller bli elak och dryg, jag tycker det är vackert när man lyssnar, och speciellt när man spårar ur ibland och låter lekfullheten ta över. Jag tycker det är vackert när personer visar känslor. Sen måste jag gå emot strömmen, om jag ska prata om skönhet rent utseendemässigt, och skriva att jag älskar rynkor. Det är små berättelser om att man levt och upplevt, det syns på en människa om hen har varit mestadels glad eller ledsen i sitt liv och jag tycker det är fint att åldras. När jag började lägga märke till mina "skrattrynkor" runt ögonen var det något jag började älska med en gång. Rynkor är så, så fint. 
 
Wish: what are your favourite memories? 
 
Oj... Man måste nästan sätta sig och skriva ner sina minnen så att man kan bläddra i de lite när man känner för det. Just nu känns det som att jag måste ta mig igenom mil av mörk dimma för att kunna nå minnena. Trist.
Men jag tror mina favoritminnen är 1. När Miley kom in i mitt liv. 2. När Zingo kom in i mitt liv 3. När jag köpte min allra första, egentjänade systemkamera och öppnade upp möjligheter. 4. Dream Theater-konserten. 5. Phanom of the opera. Och mycket mycket mer, men jag behöver fundera lite mer på frågan. Väcka igång minnet lite.
 
Wings: list five things you love about yourself 
 
1. Jag älskar min ögonfärg
2. När mitt hår är friskt och mår bra så älskar jag mina lockar
3. Jag älskar min lekfullhet men samtidigt allvarsamhet (när jag mår bra och är avslappnad)
4. Jag älskar min dåliga humor
5. Jag älskar min kreativitet
 
 
Marble: what do you look for in a relationship? 
 
Jag letar efter ett lugn, i sig själv och i omgiviningen, men som ändå, trots det, fortfarande söker efter svar och sanningar. Jag letar efter värme och mjukhet, leenden och närhet, leksamhet men också allvarsamhet, någon som kan skaka om mig och säga ifrån när jag gör fel men som fortfarande älskar mig och tar emot mig när han ser att jag försöker bättra mig. Jag söker någon som kan ta att även jag kan säga ifrån när han gör något knasigt, för att sedan förenas i förståelse och kärlek. Jag vill inte att vi ska vara en, utan två personer som kompletterar varandra, som klarar oss på egna ben och är trygga i vilka vi är, men helt enkelt väljer att vi blir varandras hem. Att finnas dygnet runt, när som helst. Att växa tillsammans och trösta varandra, förvandlas till 5-åringar som kastar sten på träden i skogen eller har vattenkrig. Som kan spendera timmar i varandras famn och prata om universum eller tankar och känslor. Som lagar mat ihop, och utan osäkerhet eller svartsjuka ropar hejdå när den andra går iväg för att ha kul med sina vänner. Som då och då blir osäkra men alltid sätter sig ner och pratar, om exakt allt. Varenda tanke och känsla. Jag letar efter lugn och trygghet. 
 
Velvet: describe your dream home
 
Åh, mitt drömhem tänker jag ofta på ;) Det ska vara uppe någonstans i Norrland, en bit ifrån närmsta stad men tillräckligt nära. Kanske gångavstång på fem minuter till någon by så att jag kan få tag på människor. Men det får helst vara lite avskilt, kanske att en liten skog omringar den och huset får gärna vara nära en bäck eller en å. Det ska vara ett timberhus med stora, öppna fönster. Jag vill blanda mysig naturstuga med modern, öppen stil. Jag vill att mycket ljus ska komma in i huset, men att vissa delar ska förbli lite mysigt mörka. Jag vill ha två våningar, och på övervåningen ska bl.a sängen och sovrummet ligga. Vid taket ovanför sängen ska det vara ett fönster, så att man kan ligga och betrakta regnet, snön, himlen eller norrskenet. Lite "snett" ska det vara, så att tung snö och liknande kan rinna ner och inte spräcka glaset. Jag vill ha varma naturfärger i sovrummet. Det ska vara mörkt och fridfullt, men samtidigt ljust och fräscht. Kanske lite ljusare timmeträ än det vanliga mörka, eller tvärt om... mörka timmerträ men ljusare trämöbler. Jag vill ha (och jag vet att det går emot alla sovregler haha) ett stort fönster bakom sängen också, som vätter ut mot skogen eller bäcken. På nätterna kan man fälla ner persienner och liknande, så att rummet blir ordentligt mörkt. Jag vill ha en stor bokhylla fylld med mina favoritböcker (och min killes, ifall jag har någon ;) ), en läshörna med lampa och mysig fotölj med massa kuddar, en stor och luftig säng som även den har massvis med kuddar. Man ska, genom belysningen och persienner och liknande, kunna bestämma ifall man vill ha det lite mysigt och mörkt, eller ljust och öppet, beroende på mående och dagsform. På övervåningen vill jag även ha ett vardagsrum där tv och liknande är, ett mysigt filmtittande vardagsrum med lite mörk mullvadsgrå färg på väggarna, lite "ihoptryckt" och mysigt med massa filtar och kuddar. Och ett stort duschrum med dov orange-jordfärgad klinker, härlig dusch och bara en fräsh och öppen känsla, samtidigt som det går att minska på ljuset och göra det mysigt och mörkt. Jag vill öven ha ett "hål" i taket mot nedervåningen på en del av övervåningen, det är svårt att förklara... men det ska gå att kunna titta ner. Där bredvid "hålet" ska arbetsrummet vara, med golvlampor, datorbord, dator, bokhyllor osv. Och ifall det skulle vara chans för barn skulle såklart barnrum också finnas.
 
På undervåningen vill jag ha öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, och köket ska ha en köksö där man kan sitta och titta ut mot vardagsrummet. Både köket och vardagsrummet ska ha stora fönster, så att man kan titta ut under matlagning och få in ljus och energi. Nedervåningen ska ha mer fokus på just ljus. Köket ska även den gå i lite dov orange-jordfärgad färg på klinkern, så att det lyser guldigt och härligt när solen lyser in genom fönstret. Resten ska gå i en ljus färg, kanske beige. Gröna växter och liknande ska bryta av det ljusa. Det ska vara träpelare mellan kök och vardagsrum och i vardagsrummet ska det vara timmerträ igen. I det här vardagsrummet är fokuset lite mer umgänge än just mys-tv-tittande. Det ska finnas en öppen brasa och brunt trägolv, massa bordsspel i bokhyllor, böcker osv.. I nedervåningen ska även badrummet vara, med badkar. I samma stil som ovanvåningen. Sen ska ju lite hundsängar och kattsängar, matskålar och liknande finnas där, djur ska ju finnas ;) 
 
Ute i trädgården ska det vara vildvuxet, men kontrollerat. Jag vill ha porlande vatten, en chans att kunna plocka bär och äpplen, en mjuk och fridfull plats. Jag vill ha ett växthus och försöka kunna leva på så hälsosamma grönsaker som möjligt. Jag vill även att skogen ska "öppna upp sig lite" och där ska en stor hage med träd inuti för skugga, finnas. Där vill jag ha en häst, och kanske en ko, eller två hästar... de ska ha ligghall och plats för skydd, och i ligghallen ska boxarna vara. De ska alltså till största delen gå ute så mycket de vill, och självklart har de allt de behöver. Jag vill även ha frigående höns som har sitt lill hus på gårdsplanen. Katter och hundar, troligtvis en hund och tre katter eller något. Frågan är hur det går med hönsen ;) men det borde lösa sig. Hunden ska, om den vill såklart, vara min ständiga följeslagare och arbetskompis. Sen vill jag leva ut min fantasifyllda, nördiga sida fullt ut och gå ut i skogen och kula och kalla till min katterna vid middagstid, kunna ha tänd brasa på kvällarna och bara mysa... förhoppningsvis leva på böcker och fotografering och då resa och ha mig ut i landet när det behövs. Men alltid, alltid ha huset som min bas. Mitt lugn. Att kunna nå ut till naturen på riktigt. 
 
Pearl: what is your favourite: scent, flavour, sound, texture? 
 
Oj... min favoritlukt är nog vanilj eller citron, min favoritsmak är just nu advokado haha. Mitt favoritljud är nog mjuka, kärleksfulla röster. Eller musik, något i moll eller dur, vad spelar ingen roll. OCH katternas "brrr":ande när de ser en. Så mysigt ♥. Min favorit-textur är nog... silke tror jag.
 
 
Sunlight: list five things you find to be beautiful 
 
1. Djur
2. Naturen
3. Som jag nämnde tidigare, rynkor
4. Vatten
5. Kärlek
 
Cherry: what words of advice would you give to a stranger? 
 
Göm dig inte bakom en massa murar, var dig utan att be om ursäkt för det. (försöker leva efter det själv... från och med nu)
 
Blush: describe your ideal future 
Det är att jag, ganska snart, hittar ett jobb som fotograf hos någon tidning och samlar på mig erfarenhet, alternativt börjar plugga foto/redigering. Sedan vill jag börja ta mig ut i världen och dokumentera händelser till tidningar och böcker och uppleva, känna och växa som person. Jag vill fånga mänskligheten. Drömmen vore ju ifall mina bilder utmärkte sig så mycket att de började uppmärksammas av människor och vinna priser och liknande, att de väcker tankar och känslor och får ett värde. En tyngd. Jag kan inte göra mycket för världen, men kan jag väcka folk genom bilder på viktiga ämnen vore det något jag skulle kunna nöja mig med. Jag skulle även vilja skriva en bok någon gång. Någonstans på vägen skulle jag vilja hitta någon och bli kär, få barn och bilda en familj med. Jag skulle vilja ha en stark, hälsosam kropp trots endon, och ha en fin kontakt med naturen och andligheten, sådär lite avslappnat hippie-aktigt (utan droger och liknande). Bara vara i frid med mig själv och livet, och ha alla verktyg för att kunna hantera motgångar utan att gå sönder.
 
Sea: what music, art and/or literature brings you peace? 
 
Musiken kan variera, progressiv rock med genomtänkt meldi kan ge mig frid, men också klassisk musik eller filmmusik. Allt där det känns genomtänkt och djupt. När det kommer till konst är det foton eller målningar där det är mjukt och magiskt, lite "alviskt" som ger mig lugn. I bokform är nog det närmsta, som verkligen gett mig frid, Boktjuven av Markus Zusak. Stephen Kings sätt att skriva ger mig också frid.
 
Wine: talk about something you are looking forward to 
 
Jag ser fram emot att rycka upp mig från den här utmattningen och ta mig an livet, sakta men säkert. Att öppna upp dörrar igen och ta mig an skola och olika mål. Att börja leva igen.
 
Honey: what do you do to relax? 
 
För att slappna av brukar jag sätta på en film, ljudbok eller asmr-videos... eller bara lägga mig hos någon katt och lyssna på spinnet och andningen. Nu för tiden har jag även börjat bada, då tänder jag ljus och sätter på ansiktsmask och försöker andas och vara i nuet. Jag vill börja meditera och få in lite mer mindfullness i vardagen också. Och stretching.
 
Silk: describe your most recent dream 
 
Det var att Miley visade att hon äntligen mådde bra, att hennes kropp orkade. Han hon orkade. Det var som om hon nästan ivrigt ropade "Kolla, kolla på det här!!" och visade vad hon kunde. Det lindade in sorgen och smärtan efter henne något... som om hon ville visa att hon var okej, att vi hade tagit rätt beslut. ♥
 
 
 
Matte: what is something you are proud of? 
 
Jag är stolt över att jag faktiskt försöker. Att folk faktiskt kan säga ifrån och visa mina dåliga sidor utan att jag vänder och låter det rinna av mig. Att jag lyssnar, tar till mig. Och försöker lära mig och bli bättre. Jag är stolt över att jag är medveten om mina dåligare sidor och inte längre trycker ner mig själv för de, utan jobbar för att hantera dem. Att jag inte ger upp och att jag faktiskt kan så mycket mer än jag tror.
 
Gloss: list ten songs you love right now 
Oj... 10? Jag har inte lyssnat på så mycket musik de senaste månaderna tyvärr... men just nu är jag inne i en väldigt lugn musik-period så, det blir, utan någon egentlig ordning:
 
1. Brother - Kodaline
2. All I Want- Kodaline
3. Mercury - Sleeping at Last
4. Poison and Wine - Sleeping at Last
5. Gabriels Oboe - Ennio Morricone, Yo-Yo Ma, Roma Sinfonietta
6. Now We Are Free - Lisa Gerrard
7. Utan dig - Molly Sandén
8. Drink My Stupid Away - Royal Bliss
9. Black Rose - Thin Lizzy 
10. Space Between - Sia
 
Satin: what never fails to make you happy? 
 
Mina djur, naturen och fotograferandet... och att ta hand om mig själv. 
 
Opal: talk about your interests and passions 
 
Det här har varit en sådan svår fråga förut, jag har varit så förvirrad i vem jag är, vad jag gillar och vad jag tänker. Nu börjar små saker falla på plats igen. Jag älskar att fota och redigera, det är som bomull för själen och jag känner mig så hemma i det... i att skapa. En trygghet. Jag älskar att skriva och har äntligen börjat hitta tillbaks dit igen, jag tror jag har knäckt lite av "koden", eller så har jag inte det... men det är skönt att göra något jag älskar igen. Jag älskar att läsa och hamna i andra världar, och jag älskar andlighet och att fundera över vad som finns och inte och hur mycket/lite vi vet. Jag vill utforska möjligheten att kunna hitta ett lugn, en balans i naturen och energierna. Bli lite sådär härligt galen igen. Jag älskar djur och att studera människor, att vara i skogen och att andas frisk luft. Att laga mat och att ha mysiga filmkvällar med de jag tycker om.
 
Kiss: what do you want from life right now?
 
Jag vill finna frid och lugn... och kraft igen. Och jag är på god väg. 
 
  
Allmänt | | En kommentar |

-

 
 
 Det här är min första kväll där jag inte somnar vid halv sju/åtta. Jag är trött och skulle jag blunda skulle jag somna på en sekund, om inte mindre. Men jag kan inte riktigt finna ro till att lägga ner datorn (jag vet, skulle ju minska på användandet... jag ska bli bättre). Det är så mycket tankar i huvudet. Så mycket underliggande stress som kommer fram mer och mer ju mer jag rannsakar mig själv. Jag är mer samlad och lugn än vad jag någonsin varit tidigare, jag är inte deprimerad, bara... matt. Kanske lite låg, men inte så som jag brukar vara. Det här är lugnt och varmt och ja, kanske läkande. Men ändå obehagligt. 
 
Jag måste verkligen börja ta tag i det här nu. Men i små steg, jag får inte kasta på mig för mycket. Men jag tror jag ser en lösning, det finns inte här och nu men lite längre fram. Jag måste ta mig igenom lite saker fört, främst fysiskt och psykiskt. Och det får ta den tid det tar, men det viktiga är att det startas nu. Jag har inte tid att vänta längre, jag har verkligen inte det. 
 
Nu ska jag sätta på en serie och somna till den. I morgon börjar en ny dag, men nya möjligheter. Så klyschigt men så viktigt, för det är ju så. 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

-

 
Ibland känns det som att all karma man samlat ihop genom åren kastas emot en som en enda käftsmäll. Som om det legat och laddat ett tag. Det har varit så mycket som hänt nu på senaste tiden att jag känner mig helt matt. Jag försöker hålla skenet uppe, men energin är som borta. Det är den verkligen. Jag mår inte dåligt psykiskt, jag är faktiskt så stolt över hur bra jag faktiskt har mått psykiskt, och hur jag hanterat alla jobbiga gamla hjärnspöken. Bättre än jag någonsin gjort tidigare. Så, det är inte det. Men jag märker en förändring i kroppen, varningssignalerna har börjat blinka på ett sätt de aldrig gjort förut. Jag tappar ord, har svårt att formulera meningar, blir lättare irriterad och stressad, tappar tålamodet snabbare (och jag har ett enormt tålamod), ibland är det som att hjärnan misstolkar det jag ser och målar upp helt fel. En lampa kan bli en person, likaså en jacka eller ja, vad som helst. Jag behöver oftast titta på något flera gånger på raken innan den uppfattar det rätt. Det är som att den tagit till "genvägar" för att slippa tänka. Det är faktiskt väldigt obehagligt. Jag höll på att bränna upp köket för några dagar sedan. 
 
Jag har läst om så många varningstecken som folk viftat bort, för att sedan bli jättesjuka och verkligen krascha in i väggen. Och jag vill verkligen inte hamna där, jag håller ju precis på att vinna över andra hjärnspöken och komma upp på benen. Så jag måste verkligen börja lyssna på det här, innan det går för långt. Jag har lagt upp lite planer som kanske hjälper... det absolut viktigaste är att beta av alla måsten som ligger på hög och stressar. Sakta men säkert, inte påtvingat. Men sakta få bort den tyngden över axlarna. Sen tänker jag minska ner på dator och mobil-användandet. Få ner alla intryck lite och låta hjärnan vila. Kanske läsa böcker eller lyssna på ljudbok, måla, umgås med nära och kära men minska ner allt som är onödigt, som tar energi. Mindre tv-tittande också. Behöver jag vila så vilar jag, vilken tid på dygnet det än är. Men att jag ändå ger mig själv en liten uppgift varje dag/varannan dag så att jag inte fastnar i sängen eller soffan. Det kan vara disken, eller att dammsuga (om jag så bara orkar ett rum), men att göra något litet, för jag VET att det ger mig energi. Det finns inget som sänker mig så mycket som när jag inte gör något alls. 
 
Sen tänker jag att det nog är rätt viktigt att jag skriver just nu, när den känslan faller sig på. Det kanske väcker igång hjärnan också, att den får jobba lite. Men framförallt vill jag få ner det här i text, för att se hur allting löser sig. 
 
Jag tror jag kan ta mig ur det här och jag tror framförallt att det här är ett jätteviktigt uppvaknande för mig, att jag måste sluta med mina katastroftankar och ge kroppen tid att andas. Att jag måste hitta medel för att hantera all stress i och med min sjukdom och allt runtomkring det. Det här kanske är det jag behöver. 
 
Jag ska försöka ta mig ut och fota också, så att kroppen får lite luft och tid att andas och slappna av. Jag blir så glad av de här bilderna ovanför, för jag minns hur harmoniskt det var. Jag och mamma i höstsolen, mitt i Tyrestas skogar. Jag slungas även tillbaks till gamla Jessica, under tiden foto mest var kravlöst, när jag fotade utan att riktigt planera och tänka till, jag bara var. De här är precis sådana bilder. Oredigerade och kravlösa. Ett fint minne. Jag vill skapa fler sådana bilder.
Allmänt | | Kommentera |
Upp